LICUS

CANTAUTOR, POP

Redes sociales

Licus fuig d’etiquetes i fronteres: des de pop íntim de cantautor a rap i música electrònica. Tot això, teixit amb unes lletres honestes de transformació social.

Licus és un cantautor que proposa una música senzilla i intimista sense etiquetes. De perfil autodidacte, Licus ha col·laborat amb diferents formacions i aquesta experiència li ha permès acostar-se a estils i instruments i conèixer diferents maneres de presentar la música.

Per ell, la música és una via per expressar sentiments i inquietuds personals, un mecanisme poètic i de transformació social, un camp d’experimentació sonora.

L’objectiu del seu projecte és transmetre amor des de la música i en totes les maneres possibles, amb honestedat, sense embuts ni complexos. Així sorgeix el primer EP, titulat «Per a tota la família«, amb set temes que transmeten el seu amor en totes les formes: fraternal, romàntic, d’amistat, platònic…

El cantautor ja està preparant una nova càpsula, on explora la seva masculinitat i ens mostra el seu interior sense embuts. Paral·lelament està treballant en la presentació del seu treball en format banda i donant espai a diferents expressions artístiques.

El seu treball presentat el novembre del 2021, Can Rampoina, va sorgir arran de la seva experiència durant el confinament. Una amiga molt especial, amb qui tenia una història prèvia, va anar a viure al seu pis per no quedar-se confinada sola. En aquell temps van viure un romanç molt intens.

Licus presenta el desembre de 2021 el seu tema «Call for good people», un tema optimista i esperançador i el primer que va escriure per a aquest projecte. Un cant cridant tota la gent del món a ser bones persones cada dia. Això forma part integral de l’artista com a persona, intentant ajudar tothom sempre que pot. Licus intenta involucrar-se amb els altres de mil maneres, ja sigui col·laborant amb ONGs, donant el seu temps o diners, o vigilant la seva manera de viatjar per contaminar el mínim possible o comprant amb ull perquè el seu impacte sobre el planeta sigui tan positiu com sigui possible.

A inicis del 2022, el cantant i compositor, estrena la seva cançó «Quan era un humanoide». La lletra tracta sobre l’aprentatge en la descostrucció de la masculinitat del propi artista, traslladat a qualsevol home «humanoide» que es troba reprimit dins de la cuirassa infranquejable. En paraules de l’autor:

«Permetre escapar-se d’aquesta idea i viure una vida emocional més sana, fora de l’obligació social de ser sempre fort, crec que és un pas molt necessari per evitar moltes de les conductes de gènere insanes que es donen.»

A la primavera torna amb el seu tema «Jo tinc un avi». Un single que parla simple i planament de l’amor i l’admiració que sent pel seu avi per part de mare. És un home de 93 anys, que ha estat pagès i ramader tota la vida, i que tot i no haver pogut estudiar, el cantant considera que és una persona extremadament intel·ligent i amb una saviesa de qui li encanta aprendre. La cançó és plena de frases fetes que ell fa servir força.

A continuació llança «Soñador (Live)», tema que neix d’un despertar plaent d’una migdiada a la tardor. Ens trasllada la tranquil·la sensació del tacte agradable del matalàs i el coixí, de la suau llum entrant per la finestra en obrir els ulls, de l’olor característica del capvespre o del poder fer la migdiada i despertar sense presses sentint el plaer del moment. La cançó compta amb Pau Figueres, un gran guitarrista de flamenc i amb Laia Llach, una amiga de Licus de la infància i gran cantant.

El seu següent llançament és l’EP «Per a tota la família», que tanca aquest cicle de llançaments i la presentació del qual s’acompanya del single «Tornar a ser un nen». Aquest tema, més que expressar una història, reflecteix un moment de la seva vida en què se sent molt familiar. En aquest single tracta d’integrar tots els vessants del nucli més proper: la infància, els nous membres de la família i la gent gran.

L’inici del 2023 ens introdueix a un Licus molt diferent del que coneixíem. «Agressor» és una aposta arriscada i disruptiva alhora que necessària per a l’artista. Un tema de rap en català, cru i fosc, que narra la història d’un nen que experimenta violència de gènere i el maltractament del pare cap a la mare. Una reflexió narrada en primera persona sobre els efectes d’aquesta vivència i com aquest nen, en fer-se gran, reprodueix alguns d’aquests patrons malgrat ser-ne conscient i intentar corregir-ho. Licus cita a Clara Peya com a influència per a «Agressor».

Per al seu nou treball «Teràpia» Licus beu d’un procés introspectiu profund sobre el feminisme. S’interpel·la a si mateix com a home, agressor, agredit, amant, responsable de la seva vida i  part de la vida dels altres per millorar la seva manera de navegar per tot això. A nivell sonor, aquest EP és un canvi molt gran respecte al que l’artista ens tenia acostumats. No és un àlbum de cantautor amb guitarra, sinó que són diferents expressions, des d’una instrumental fins a un conte, passant per un rap mig recitat. Les quatre peces que componen l’àlbum «Agressor», «Negre, Blanc, Porpra», «Koalita» i «Els Tres Tresors», conviden a la reflexió més que a l’entreteniment. Així que, si estàs compromès amb la causa, no pots passar-lo per alt.

«WIKIT» és el nou llançament de l’artista català Licus , un tema que destil·la pura diversió i entreteniment. En aquesta cançó, Licus va imaginar una xerrada entre una persona jove i urbana i una altra anciana i de poble, compartint històries de caràcter sexual. Això dóna lloc a un llenguatge híbrid tant a la lletra com al so, des de l’inici amb contrabaix i castanyoles fins al final a ritme de dubstep. A més, hi ha una petita part social on Licus busca donar visibilitat a diverses formes de sexualitat: LGTBI, l’amor propi, gent gran, en grup, tot viscut amb alegria!

Últim llançament

WIKIT

Un tema que destil·la pura diversió i entreteniment. En aquesta cançó, Licus va imaginar una xerrada entre una persona jove i urbana i una altra anciana i de poble, compartint històries de caràcter sexual. Això dóna lloc a un llenguatge híbrid tant a la lletra com al so, des de l'inici amb contrabaix i castanyoles fins al final a ritme de dubstep. A més, hi ha una petita part social on Licus busca donar visibilitat a diverses formes de sexualitat: LGTBI, l'amor propi, gent gran, en grup, tot viscut amb alegria!

Escúchalo
Programa kit digital financiado por los fondos next generation del mecanismo de recuperación y resiliencia
kit digitalkit digital